Introductie: ZNLV

Graag willen wij ons aan u voorstellen:

De ZNLV is opgericht in 1979 met als doel het bewerken van mineralen en edelstenen. Een lapidarist is een liefhebber, verzamelaar of bewerker van edelstenen of mineralen.

Maar de prachtige bewerkte stenen en mineralen willen we ook graag verwerken tot sieraden en daardoor zijn er binnen onze vereniging ook de afdelingen edelsmeden en emailleren ontstaan.

Onze leden zijn wekelijks welkom op onze cursusavond. Bij de cursussen wordt theorie en praktijk gecombineerd. Op deze avonden kunnen de leden hun hobby zelfstandig beoefenen, maar ook onder begeleiding van de enthousiaste cursusleiders.

Het bewerken van mineralen vindt plaats door middel van cabochonslijpen en facetteren. Wij beschikken als vereniging over een groot aantal verschillende machines hiervoor.

Bij de cursus edelsmeden worden sieraden gemaakt met de eventueel eigen geslepen stenen. Na het leren van de basistechnieken kan iedereen zijn eigen sieraad ontwerpen en realiseren. Ook voor deze cursus hebben we veel hulpmiddelen, zodat we kunnen gieten, walsen, zagen, vijlen, solderen en polijsten.

Voor het versieren van metaal, bijvoorbeeld koper of zilver is er een cursus emailleren. Via technieken als etsen en schilderen wordt door verhitting een glasachtig, gekleurd materiaal op het metaal aangebracht.

Naast de cursussen organiseren wij met succes eenmaal per jaar een grote mineralen en sieraden beurs. De ZNLV geeft tijdens de beurs demonstraties cabochonslijpen, facetteren, edelsmeden en emailleren.

Ons streven is ook om eenmaal per jaar een lezing te verzorgen over een onderwerp dat betrekking heeft op onze hobby.

Verder beschikken we over een bibliotheek met veel boeken over onze hobby, waar onze leden gebruik kunnen maken.

Voor veel meer informatie bekijk onze website, met daarop ook veel foto’s van onze activiteiten.